BCH kredisi, “rotatif kredi” olarak da bilinmektedir. İş yerlerinin kısa vadeli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı finansman türüdür. BCH kredisi en yüksek 12 ay vadeli olarak sunulmaktadır. Ayrıca 3 ayda bir olmak koşuluyla devre faizinin ödenmesi de söz konusudur. BCH kredisinin açılımı ise “borçlu cari hesap” şeklindedir. Borçlu cari hesap kredisi genellikle ticari krediler arasında en çok kullanılan Kredi türü olarak karşımıza çıkar.
BCH kredisinin hesaplanmasında her borçlu cari hesap kredisinde faiz oranının sabit olmadığı gerçi unutulmamalıdır. Yani müşterisi olduğunuz bankanın veya finans kurumunun maliyetlerine göre borçlu cari hesap kredisinin faiz oranı da artabilir ya da azalabilir. Borçlu cari hesap kredisinin hesaplanmasında kullanılan formül aşağıdaki gibidir:
(Anapara x Gün x Faiz Oranı / 36.000) x 1,05
Yukarıda yer alan bu formül bize borçlu cari hesap kredisinin faizini hesaplamada yardımcı olur. Bu hususta yukarıya alan formül için bilmeniz gereken en önemli unsur da borçlu cari kredisinin faiz oranıdır. Sonrasında gün sayısını da öğrenerek yukarıdaki formülü kolayca uygulayabilirsiniz.
BCH Kredisi Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
BCH kredisi kullanırken dikkate alınması gereken birtakım unsurlar vardır. Bunlardan ilki kredinin Temel özelliğinin hareketli yani seyyal olmasıdır. Buna örnek olarak 100.000 TL’lik borçlu cari hesap kredisi kullandığınız ele alalım. Bu hususta en çok 12 aylık vade Hakkı bulunan bu kredi için ya o içinde ya da 3 ay içerisinde anapara ödeme yapılmalıdır. Sonrasında tekrar kullanmanız gerekir. Yani bu hususta önemli olan kredinin sürekli hareketli olması durumudur. BCHkredisi kullanan kişilerin ya da firmaların genellikle atladığı en önemli detay kesinlikle budur. Yani borçlu cari hesap kredisi kullanan kişiler ya da firmalar kredinin vade süresi boyunca hiçbir ödeme yapmaması ben yalnızca üç ayda bir devre faiz ödemesi sık görülen bir durum olmakla birlikte hatalı bir kredi davranışıdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında söz konusu olan kredinin bir sonraki revizesinde sorunlar ve aksaklıklar meydana gelmesi uzak bir ihtimal değildir. Bu ihtimaller dahilinde aynı limiti tekrar almak konusunda problemler yaşayabilirsiniz. Kredinin bu örnekte söz edildiği gibi kullanımı borçlu cari hesap kredisi sistemine uymamaktadır. Yukarıda yalan bu kredi kullanım türü için spot kredi çekilmelidir.
Borçlu cari hesap kredisi kullanımında dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur ise söz konusu olan bu kredinin kısa vadeli ihtiyaçlar ya da iş yeri giderlerinin karşılanması için kullanılması gerektiğidir. Mevzubahis olan bu borçlu cari hesap kredisinin kullanımında yapılan en büyük hatalardan biri de uzun vadeli alacaklar söz konusu iken kısa vadeli kredilerin kullanımıdır. Borçlu cari hesap kredisinin bu şekilde kullanımı firmanın bilanço yapısını bozabilir. Bunun dışında uzun vadede elde edilecek olan gelinle kısa vadeli kredi ödemesi yapmakta firmada nakit problemleri gözlenmesine sebep olabilir.
Borçlu cari hesap kredisine başvurmak için öncelikle işletmenizin vergi levhası bulunmalıdır. yani bir vergi levhasıyla işletmenizin faaliyetini ispatlıyor olmanız gerekir. Borçlu cari hesap kredisi başvurusu için belirlenen diğer en kritik şartlardan biri ise işletmenizin en az 1 yıldır hizmet veriyor yani faaliyet gösteriyor olmasıdır. Kredi notunuz da bu hususta BCH kredisi için önemli bir etkendir. Eğer kredi notu düşükse borçlu cari hesap krediniz de ipotek, rehin ya da kefalet gibi teminatlar aracılığıyla sağlanır.