Kredi kartlarının zaman aşımına uğrama süresi 20 yıl olarak tespit edilmiştir. 20 yıl boyunca kişiye ulaşılamadığı takdirde zaman aşımından söz edilebilir. Kişi eğer sigortalı değilse, E-devlet’te bulunmuyorsa ve kimlik numarası yok ise borç silinir. Eğer kişi gerçek bir bireyse ve ödeyecek durumu yoksa 20 yıl beklenmektedir.
İcraya verilen kredi kartı borcunun zaman aşımı süresi ise 10 yıl olarak belirlenmiştir. Avukat bu süre içinde kişi ikinci kez icraya verirse zamanaşımı süresi yeniden sıfırlanır. Yasal durumda zamanaşımı söz konusu olmasına rağmen eğer banka kredi kartı borcuna yönelik herhangi bir işlemde bulunmazsa ya da borcu unutursa zaman aşımından söz edilmez.
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda bankalar kişi hakkında idari takip kararı çıkartabilir. Ayrıca Merkez Bankası bu kişiyi kara listeye alabilir. Ciddi bir kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda haciz, hapis cezası, faiz ya da kara liste gibi cezalar başınıza gelebilir.
Hapis cezasında kişinin haczedilecek bir eşyası bulunmaması gerekir. Eğer kişinin borcunu ödeyecek kadar haczedilebilir eşyası var ise bu eşyalara el konulur. Daha düşük bir ceza olarak faiz cezası borçlu kişiye daha fazla borç bindirmek demektir. Kara listeye alınan kişiler ise 90 günlük yasal süre içerisinde borcunu ödeyemez ve kara liste eklenir. Aldıkları herhangi bir eşyalarına el konulur.
İcra Takibi Nedir?
İcra takibi kredi kartı borçlarını zamanında ödenmediği takdirde hukuki yollar ile bunların tahsil edilebilmesi durumudur. Banka öncelik olarak yatırılması gereken borç miktarı hakkında bilgilendirme SMS atar. Bu SMS dikkate alınmadığı takdirde arayabilirler. Bütün uyarılar yapılması halinde yine de bu uyarıları dikkate almayan müşteriler için banka borcu icra takibi devreye girer.
İcra takibi süresince borçlu kişinin borcun asgari kısmının ödenmesini gerçekleştirmek zorundadır. İcra takibi başladıktan sonra avukat tarafından borçlu kişiye borç yapılandırma hakkında bilgi verilir. Eğer borç hiçbir şekilde ödenmez ya da yapılandırma işleminde cevap verilmez ise bu kişi hakkında işlemleri başlatılır. Eğer kişinin herhangi bir şekilde haciz edilebilecek bir eşyası ya da aldığı bir maaş yok ise hapis cezasına çarptırılır.
Banka Borcu Zaman Aşımı Süresi
Banka borcu zaman aşımı süresi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde 10 sene olarak belirlenmiştir. Haksız durumlarda borçlu kişinin haklarının bulunduğu gibi alacaklı köşede birçok yaptırım uygulanmaktadır. Bu yaptırımlardan birisi de kredi kartı borcunun tahsilatı için yasal takip işlemi başlatmaktır. Bu yasal takip süresi içinde icra ve haciz işlemleri gerçekleştirilir. Bankaya borçlu olan kişiler zamanında bu borçları ödeyemezler ise yasal faiz işlemlerine maruz kalırlar.
Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımı Şartları
Kredi kartı borcunun zaman aşımına uğraması için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir:
- Bankaya olan borcun zamanaşımına uğraması için borca 10 sene boyunca hiç bir işlem yapılmaması gerekir.
- Bankanın işlem başlatmaması için vermiş olduğu borcu unutması gerekir.
- Bankanın borcu varlık şirketlerine devretmesi ile 10 yıllık süreç 20 yıla çıkarılan bilmektedir.
Varlık şirketlerindeki borçlar TMSF kapsamında bulunduğundan zamanaşımı süresi otomatik olarak 20 yıl olur. Fakat kredi kartı borcunun affı gibi bir durum söz konusu asla olamaz. Eğer borcunuz varlık şirketine devredildi ise bu şirket sizinle anlaşmaya varacak en mantıklı yolu tercih edecektir.
Banka Borcu Kimlere Verilir?
Banka borcu verilen kişiler başka bir bankaya olan borcunu ya da kredi kartı borcunu kapatmak isteyen kişilerdir. Bu kişiler başka bir bankadan alacakları kredi sayesinde halihazırda bulunan kredi kartı borçlarını kapatabilirler. Bu krediyi alabilmek için bazı şartlar belirlenmiştir ve şu şekildedir:
- 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
- İpotek durumunda eş ya da aile fertlerinin rızası olması gerekmektedir.
- Bankalar ile yapılan çalışmaların düzgün olması gerekmektedir.
- Gelire ait resmi evraklar bulunmak zorundadır.
Ayrıca bankada unutulan para sorgulama bilgilerine bakabilirsiniz.